
Johannes Andersen - Biografi
I 1992 var Johannes Andersen frontmand og sangskriver i bandet The Shout, som havde stor succés med deres debut album ”My Child”. Albummet blev rost til skyerne af anmelderne, som bl.a. skrev: ”Elegant, luftigt, engelsksproget og hamrende swingende” (Ekstrabladet), ”en overraskende helstøbt og komplet plade, fyldt med fremragende kompositioner” (Gaffa). Singlen fik power play på P3, som nåede at spille sange fra albummet over 100 gange inden året var omme.
Pladen havde tilsvarende succes på andre radiostationer, og videoen til ”My Child” blev vist flittigt på DR, TV2 og TV3. The Shout spillede desuden talrige koncerter; med bl.a. Midtfyns Festivallen som et af højdepunkterne. Århus Stiftstidende skrev om en af gruppens koncerter: ”I hvert eneste nummer sang Johs Andersen sig helt ud, og i de bedste øjeblikke var det rygmarvsrislende...”

The Shout


The Shout - Koncert ved Midtfyns festivallen 1992
Allerede i gymnasietiden i Odense, skrev Johannes musik til et band, han havde sammen med kammerater på skolen. Det var dog noget af et kulturchok, da han flyttede ind i villaen i Åbyhøj hos Holger Laumann og Anne Linnet, hvor han boede fra 1981 - 88. Anne og Holger syntes, det var en god idé med hjemmestudiet, som Johannes indrettede i kælderen, og i årene, der fulgte, lavede han demo-optagelser til en lang række af deres plader og musicals.
Johannes havde også glæde af at blive inviteret med i forbindelse med Holgers optagelser i Sweet Silence studiet i København. Sideløbende med dette turnerede Johannes flittigt med et cover band og underviste i sammenspil i ungdomsskolen. Blandt eleverne var bl.a. Ida Nielsen (Prince m.fl.) og primusmotor i Cut’n Move, Per Holm, samt Peter Dombernowsky (trommer, Percussion). Sidstnævnte er med-producer på 2020 albummet ”Lost in Fiction”.

Johannes - ny i Aarhus
Sammen med lydteknikeren Poul Ibsen (Sandmen, Gnags, m.fl.) etablerede Johannes i 1989 pladestudiet Birdland Recording og begyndte sideløbende at arbejde som live-lydtekniker; bl.a. Musikhuset, Skagen Festival, klubber m.m.
I 1990 debuterede Johannes så med sit første solo-album ”Nattens Timer”, som var dansksproget. Albummet fik en pæn modtagelse, og featurede en række dygtige musikere; bl.a. Uffe Steen (guitar) og Dominic Gale (bas, keys). Sidstnævnte var med i bandet, som blev dannet i forbindelse med præsentationen af pladen, og som efterfølgende blev til gruppen ”The Shout”.

Birdland Recording

The Shout - So High
The Shouts andet album, ”So High”, udkom i 1995 og fik en flot modtagelse (se presseklip) og meget air play. Ikke desto mindre var Johannes blevet godt træt af det kommercielle fokus, der havde sneget sig ind, bl.a. i forbindelse med nogle længerevarende forhandlinger med et par store pladeselskaber om pladekontrakter, der endte med ikke at blive til noget alligevel. Der var behov for at søge tilbage til udgangspunktet og det, der oprindeligt fik ham til at leve og ånde for musikken: En guitar og en god sang. Ikke andet.
På dette tidspunkt var Johannes netop rendt ind i Marie Frank, da han lavede lyd for hendes band ved Randers Festuge. Hendes umiddelbare tilgang og charmerende, musikalske performance var dybt inspirerende. Maries erfaringer med at optræde som gadesanger bl.a. i Sydfrankrig og USA ramte direkte i solar plexus: Det skulle bare prøves! I løbet af de næste par år optrådte de ofte sammen på gaden, bl.a. ved at ”crashe” en række cafeer og barer i Aarhus, men også i Skagen og i Alsace i Frankrig. På egen hånd optrådte Johannes på restauranter og caféer i Nice, hvortil han rejste på tommelfingeren, i Sydspanien og i London i undergrundsbanen og andre steder. Det var her han genfandt lysten til at spille musik.

Johannes i New York

På tomlen til Nice
- her taget op af en venlig portugiser

Tidlig morgen i Nice
- vandrehjemmet lukkede kl 23...
Som gademusiker optrådte Johannes med covernumre bestående af et udvalg af personlige favoritter, Bl.a. numre af The Smiths, Leonard Cohen, Peter Gabriel, Neil Young, Bob Dylan m.fl. I perioden skrev Johannes en lang række sange, som stilistisk nu havde fået et touch af folk music. Omkring årtusindskiftet indspillede han derfor et dusin sange til et nyt album. Blandt andre medvirker Marie Frank på et par af dem. Da der ikke umiddelbart var nogen, som viste interesse for at udgive albummet, trak han blot på skuldrene.
En stor trang til at rejse som backpacker sendte ham på lange rejser til bl.a. Ecuador, Cuba og Brasilien. I Brasilien tilbragte han sammenlagt omtrent et år, da han valgte at skrive speciale om afro-brasiliansk musik i forbindelse med, at han havde besluttet sig for at uddanne sig som cand. mag. i musik og engelsk. Karrieren som gymnasielærer startede i 2008. I 2013 valgte Johannes at udgive det ovennævnte album i al stilhed, mest for at få projektet afsluttet; med familie og små børn samt fuldtidsjob som gymnasielærer, stod det klart, at der ikke ville være overskud til at spille koncerter eller skabe opmærksomhed omkring udgivelsen. Dette ”hemmelige” album fik meget passende titlen ”Songs from Another Life”.

Johannes og
Nicolai Heyman

Marie Frank i Birdland studiet

Backpacker i Ecuador
En række tracks på det nyeste album ”Lost in Fiction” blev faktisk indspillet allerede i 2008. I mellemtiden er der så i ro og mag (!) blevet lagt dubs på disse indspilninger. Der er dog også numre, som er spritnye; bl.a. titelnummeret.
Nikolaj Heyman (Giant Sand, Desoto Caucus, Klondyke) spiller bas på alle numre samt elguitar på ”The Ambulance” og mandolin på ”Rice and Beans”. På det sidstnævnte nummer synger Lene Nørgaard (Zap Mama, Mek Pek) kor/duet med Johannes. Peter Dombernowsky (Michael Falch, Isobel Campbell & Mark Lanegan, Giant Sand) spiller trommer og percussion på alle sange og har produceret og mixet albummet sammen med Johannes. Johannes synger og spiller alt andet på albummet; lead vokal, kor, western guitar, spansk guitar, elguitar, mandolin, ukulele-guitar, dobro, mundharpe samt alle keyboards.

Peter Dombernowsky
Johannes Andersen er i dag en særdeles dedikeret underviser. Han oplever sit arbejde som gymnasielærer som meget krævende men også utroligt berigende: at være med til at hjælpe unge mennesker til at dygtiggøre sig, og få lov til at inspirere og støtte dem i deres dannelsesproces, er for ham et stort privilegie. En af hans forcer som underviser er blandt andet hans erfaringer med mange forskellige facetter af musiklivet, men også at han fortsat er aktiv i musikmiljøet.
